Choose language:

Wim (Fevia) ontdekte 5 jaar geleden toevallig LindyHop: “Ik had het dansvirus rap te pakken”

14 jun 2023

Nu onze sportchallenge van mei erop zit, zetten we graag mooie prestaties van enkele sportievelingen in de kijker. Deze keer aan de beurt: Wim van Fevia. Uren aan een stuk dansen op een hoog tempo, dat is wat Wim het liefst doet in zijn vrije tijd. Enkele jaren geleden leerde hij de dansstijl Lindy Hop kennen. Sindsdien heeft hij er zijn hart aan verloren.

Dag Wim, hoe hebben jullie met Fevia de sportchallenge aangepakt?

"Mijn collega Tom en ik wouden onze collega’s extra motiveren om veel te bewegen in mei. Om onze prestaties wat te visualiseren stelden we een aantal virtuele 'Rondes van België' op, waarbij we langsgingen bij verschillende voedingsbedrijven. In totaal werkten we drie Rondes van België af, dus we zijn zeer tevreden met het resultaat."

Maar jij bent er toch redelijk fanatiek tegen aangegaan, ik merkte op dat je bijna dagelijks ging dansen in mei, soms wel tot twee uur aan een stuk. Kan je daar wat meer over vertellen?

“Ik ben inderdaad nogal een (redelijk) fanatieke danser. Ik hou mij bezig met verschillende dansstijlen zoals salsa, balfolk en Lindy Hop. Vorige maand was het voornamelijk Lindy Hop.”

Wat is Lindy Hop?

“Lindy Hop is een energieke swing dansstijl die eind jaren ‘20-begin jaren ‘30 ontstaan is in New York. Het is voornamelijk gebaseerd op jazzdans, tapdans en charleston. De laatste 10 à 20 jaar kent Lindy Hop een serieuze heropleving in ons land. Maar ik denk dat ik deze dansstijl het best kan uitleggen aan de hand van een video. Wie meer wil weten over de dansstijl verwijs ik door naar de Crazy Legs website."

De danspasjes gaan inderdaad heel erg snel. Is het een dansstijl voor alle leeftijden?

“Klopt, tot over de 200 stappen per minuut. Dat is ongeveer vier stappen per seconde! Yep, that’s fucking fast. Nu spreek ik wel over de professionele dansers natuurlijk, want Lindy Hop hoeft niet zó snel te gaan. Je moet uiteraard wel een goede conditie hebben, maar dat bouw je sowieso op naarmate je vaker danst. Ik zie voornamelijk twintigers tot vijftigers in de dansles, maar eigenlijk is het een dansstijl voor alle leeftijden. Zo heb ik eens met iemand van bijna 80 jaar gedanst. Zij had écht veel pit. En ik dacht het net rustiger aan te doen. Misschien wel het beste bewijs dat dansen je jong houdt?" (lacht)

Hoe heb je deze dansstijl leren kennen?

“Op mijn 29ste ben ik hier heel toevallig ingerold. Ik was een toertje gaan lopen en opeens zag ik 40 mensen dansen in het park op zeer swingende muziek. Dat trok me enorm aan, van mijn loopsessie is er die avond niet veel meer in huis gekomen. Het swingvirus zat er heel snel in bij mij. Ik begon lessen te volgen en de rest is geschiedenis. Intussen dans ik bijna 5 jaar Lindy Hop."

Wie is jouw grote voorbeeld in de danswereld?

"Frankie Manning, een legendarische danser uit de 20ste eeuw die 94 geworden is en die een van de founding fathers van Lindy Hop is."

(Lees verder onder de foto.)

Credits: fotograaf Alex Wagemans - Crazy Legs

Heb je een vaste danspartner?

“Voor oefenavonden of feestjes heb ik geen vaste partner. Maar dat vind ik ook helemaal niet erg, integendeel. Lindy Hop is een internationale dansstijl en op wat grotere events kun je gemakkelijk met 20 nationaliteiten op dezelfde avond dansen.  Als ik naar een dansevent ga, ken ik soms wel een 40-tal mensen bij naam. Dat is heel tof! Het is daarnaast een heel ruimdenkende omgeving is: we spreken niet over man en vrouw, maar over lead en follow. Je ziet vaak vrouwen met vrouwen dansen, mannen met mannen en vrouwen die de leiding hebben in de dans. Een aantal andere dansstijlen kunnen daar zeker nog van leren."

Ga je vaak naar zo’n dansevents?

“Ja, vorige maand ben ik naar Brux (Brussels Exchange) geweest, een event waar je een weekend lang kan genieten van Lindy Hop feestjes en andere activiteiten. Die beginnen dan om 15u en gaan, als je het kunt volhouden, door tot 6u ‘s morgens. Daarnaast zijn er balfolk events. Je kan hier lessen volgen en naar avonden gaan, maar er zijn ook festivals."

Welk dansfestival staat er binnenkort nog op jouw planning?

“Eind augustus vindt het boombalfestival plaats in Lovendegem. En voor Lindy Hop is er Upside Down in december. Livemuziek, originele workshops en avonden vol gelach, gedans en ambiance. Wat wil een mens nog meer? 😉”

Credits: Boombal

Balfolk - credits: Muziek Publique

✒️ Evi Alens