Choose language:
  • Current language nl
  • fr

Herfstkampioen - de puntenkampioen

Triatleet Dimitri Latruwe verzamelt de meeste punten (11.739) in de herfst 

Welke vorm(en) van beweging doe je?

Ik ben triatleet op lange afstand en ben dus vooral bezig met zwemmen, fietsen en lopen.


In het klassement zie ik dat je elke dag meerdere keren sport. Hoe belangrijk is beweging in jouw leven?

Bewegen is voor mij een vorm van uitleven en alle stress van het dagelijks leven achter mij laten. De ene mens doet dit met een stevig feestje, de andere door te bewegen 😉

Ik doe inderdaad dikwijls voor en na de werkuren een training. Er zijn veel mensen die maar al te graag het excuus “ik heb geen tijd” gebruiken, maar dat is gewoon een kwestie van planning, discipline en doorzettingsvermogen. Het doet voor mij ook pijn als ik om 5u uit mijn bed kruip om een uurtje te gaan lopen maar nadien heb je er zoveel deugd van.

Je moet daarvoor natuurlijk niet zoveel sporten als ik, maar een uurtje per dag wandelen kan ook al wonderen doen. 
Een dag bestaat uit 24u dus een uurtje tijd vrijmaken is echt niet lastig. 

“Bewegen is een kwestie van planning, discipline en doorzettingsvermogen en de voordelen ervan zijn enorm”

Welke voordelen ervaar je door te bewegen?

De voordelen van bewegen zijn enorm. Je verkleint niet alleen het risico op hartaandoeningen, maar het vergroot ook de longcapaciteit, versterkt de spieren en botten, en helpt ons lichaamsgewicht onder controle te houden.

Bij sommige mensen verlicht lichaamsbeweging de symptomen van depressie en angst wat in de huidige maatschappij toch meer en meer aanwezig is.

Bewegen zorgt ook voor een versterkt natuurlijk immuunsysteem waardoor je veel minder snel ziek wordt en sneller herstelt.


Hoe zorg je ervoor dat bewegen leuk blijft? 

Om mijn trainingen leuk te houden wissel ik veel af. Ik ga bijvoorbeeld zelden langs drukke wegen lopen maar zoek de bossen op (zelfs in het donker).

Tijdens het fietsen wissel ik af tussen koersfiets, tijdritfiets en mountainbike. Zo kan ik eens naar heuvelland gaan fietsen of rustig langs het kanaal en met de mountainbike op het strand en in de duinen.

Mijn zwemtrainingen doe ik in de winter in het zwembad en in de zomer buiten in open water. In de winter werk ik ook iets meer aan mijn core stability, wat eigenlijk ook wel goed is voor mensen die weinig sporten. Het zorgt voor een betere lichaamshouding en voorkomt rugklachten.